Print dit verhaaltje

Piramides
Ilse, 28/4/2010, 13:27

Taxichauffeur Mohammed staat om zes uur 's ochtends klaar bij de ingang van de haven. De ingang wordt streng bewaakt en ze willen altijd je paspoort zien. Na nog geen kwartier rijden is het tijd om te tanken. Rijden op gas is het goedkoopst, helemaal vol voor 1 euro en daar kun je 160 km mee rijden. Nog een half uur later weer vol tanken zodat hij vanaf daar heen en weer naar Cairo kan rijden. Cairo is enorm groot en erg druk met verkeer. Siebe leert het verschil tussen een bus en een vrachtwagen en roept ook 'auto', 'motor' en 'tuk tuk'. Na de piramides al een paar keer tussen de flats door te hebben gezien staan ze ineens voor onze neus.

In Gizeh staan drie piramides. De piramide van Cheops is met 137 meter de hoogste van de drie. De andere twee zijn die van Chefren (waarschijnlijk de zoon van Cheops) en Mykerino. Ze zijn gebouwd rond 2500 v. Christus. Ik vind ze zo hoog dat ik er duizelig van word als ik bedenk hoe ze de piramides hebben kunnen bouwen. Erg indrukwekkend. 3 Maanden per jaar, als de Nijl overstroomd was, werd er hard gewerkt. Men denkt dat ze begonnen met een kleine piramide te bouwen en die groter maakten door er steeds een schuine zijkant tegen aan te bouwen. Zo houd je altijd de vorm van de piramide in stand. We zijn een piramide in geweest. Eerst via een tunnel naar beneden en daarna weer omhoog tot in de schatkamer waar de koning begraven lag. De tunnel was zo laag dat je gebukt moest lopen. Niet echt makkelijk om zo het graf te vullen. Siebe herkende de piramides van de foto's van Mohammed en noemde ze 'pimi'. Interessant vond hij ze verder niet, het zand op de grond was leuker.

Op de terugweg grote inkopen gedaan en voor het laatst goedkope diesel in onze jerrycans getankt. Om de diesel te haven in te mogen smokkelen moet je de bewaker omkopen. Mohammed doet dit vaker en het loopt gesmeerd. Siebe mag nog even rondlopen op het plein en heeft de grootste schik. De weg naar de speeltuin weet hij ook en er al naar toe lopend roept hij 'peeeeltuin'. 's Avonds in de kuip genieten we na van de piramides onder het genot van een stokbroodje met brie. Morgen gaan we verder door het kanaal en komen we uit in de Middellandse Zee, dat klinkt ineens dicht bij Nederland ;-).