Print dit verhaaltje

"De Schuyne Schuyt"
Erik, 18/2/2010, 07:52

Nee, "Hafskip" wordt niet omgedoopt tot "De Schuyne Schuyt", het is een aanduiding die ik heb bedacht voor het "scheve leven" aan boord van dit zeilende schip. Dat scheve is een hoek die varieert van 10 tot 45 graden ten opzichte van de verticale lijn en heeft invloed op elke manier van doen alhier. Toen ik aan boord kwam wist ik zeker dat ik een tekort aan lichaamsbeweging zou krijgen, omdat de ruimte op Hafskip zeer beperkt is. Aan de andere kant MOET je bewegingen maken om je evenwicht niet te verliezen, die bewegingen zijn talloos, zelfs als je zit maak je correctiebewegingen. Wat er gebeurt als ik slaap weet ik niet. Mijn smalle bed staat aan bakboord en met onze tot nu toe voornamelijk westelijke koers is het "handig" om op mijn rug met mijn rechterkant tegen de scheepswandbetimmering aan te liggen, dat moet je allemaal uitvinden, dan heeft de landrot wat te doen. Wie nog nooit gevaren heeft, weet niet hoe een zeeman leeft! Bij elke verplaatsing door het schip heen gebruik je dus niet alleen je benen maar ook je armen, zo hier en daar op goede plaatsen is een handgreep in het meubilair geintegreerd, er is goed over nagedacht. Eigenlijk ben je doorlopend met gymnastiek bezig, niet slecht voor een AOW-er, gewoon doorgaan met de tocht.

=20 We hebben ook uitgevonden dat de koelkast op de verkeerde plaats is ingebouwd. Als het schip naar bakboord overhelt en als de koelkast dan opengaat, komt de inhoud naar buiten schuiven, het is een hele toer om dat weer goed te krijgen! We denken aan een dwarsdingetje in de koelkast dat dat zou moeten verhinderen.

De laatste paar dagen hebben we leuk mijltjes gemaakt, afgelopen nacht 128, de nacht daarvoor 143 en de nacht daarvoor 132. Meest met ruime wind, golven schuin mee en de stroming mee, dat schiet lekker op, Over 156 mijl zijn we in Salalah, Oman. Ook de laatste 3 nachten varen we als een spookschip in de nacht, zonder verlichting, zo onzichtbaar mogelijk, dus alleen zichtbaar op de radar. Ik heb al aardig wat maanloze wachten gedraaid, het is frappant wat je dan nog allemaal kunt zien. De sterren zijn in staat om het heelal enigszins te verlichten, de horizon is nog heel duidelijk te onderscheiden en onze bekende Grote Beer heeft hier een rare stand. Hij begint op zijn steel te staan, de laatste ster staat dan nog onder de horizon, langzaam wordt het beeld compleet en gaat de Grote Beer een kwartslag draaien en dan zit de "pan" aan de westkant. Wat er daar na gebeurt is beredeneerbaar, dat heb ik nog niet gezien want om 02.00 uur ga ik slapen en dan zal het mij verder een worst wezen.

Ook aardig is dat wij een hoofdprijs hebben uitgeloofd voor wie de 24-uursafstand raadt of er het dichtst bij zit, Joost heeft al 3x gewonnen, dat is echt een goudvink. En wat is die hoofdprijs? Een 14-daagse voetreis naar Parijs! Nou, geef mij maar een bak koffie, ik ben niet jaloers te krijgen!