Print dit verhaaltje

Voorbij Sri Lanka
Joost, 19/1/2010, 06:23

We zijn bijna tien etmalen op zee en alles loopt prima aan boord. De aanwezigheid van Erik maakt de tocht voor ons een heel stuk lichter. Erik houdt vooral overdag veel wacht buiten zodat wij alle tijd voor Siebe hebben. 's Nachts heeft ieder van ons een wacht van drieeneenhalf uur waardoor we meestal genoeg kunnen slaap kunnen krijgen.

Qua weersomstandigheden hebben we tot nu toe al van alles gehad: geen wind, leuke wind, veel wind en in een onweersbui keiharde wind kracht acht. Dat laatste was bijzonder spectaculair. 's Nachts zonder maan of sterren in de stromende regen met de boot zwaar overhellend op het voordek de fok zo snel mogelijk naar beneden sleuren om schade te voorkomen. We hebben ook flinke jongens van golven gezien met een hoogte van drie tot vier meter. Niet gevaarlijk maar wel oncomfortabel. Een primeur in onze reis was een waterhoos die op enige afstand als een sliert uit een wolk naar beneden kroop tot het zeeoppervlak.

We hebben ook behoorlijk wat dieren gezien. In ieder geval vijf vissen aan de vislijn. Hiervan vielen er twee van de haak af. Twee andere trokken als een gek de hele vislijn van mijn molen, hingen nog een paar seconden aan het laatste knoopje waarna 'pang' mijn hele tuig weg was. Een vis, een tonijn, hebben we binnen kunnen halen en in twee dagen opgegeten. Daarnaast hebben we meerdere keren dolfijnen bij de boot gehad (Siebe herkende ze ook, 'vis vis'), vliegende vissen aan boord en gisteren ook walvissen met hun enorme fonteinen rondom ons. Ilse heeft ook nog een soort zwaardvis naast de boot zien zwemmen.

Siebe heeft zijn proces om te leren lopen even gepauzeerd aangezien er weinig mogelijkheden zijn aan boord en het soms ook echt teveel schommelt. In plaats daarvan is hij helemaal gek van boekjes lezen en leert hij steeds weer nieuwe woordjes erbij. Hij klimt dan iedere keer weer in de boekenkast, pakt een boekje, klimt weer naar beneden en kruipt dan bij een van ons op schoot om erin te gaan kijken.

De omstandigheden op het moment zijn heel rustig. We zeilen met de motor bij omdat het anders te langzaam gaat. Gisternacht hebben we Sri Lanka gerond, een mooie mijlpaal. Vanochtend kwamen er wat lokale vissersboten niuewsgierig een kijkje bij ons nemen. De verwachting is dat we zaterdag in India aankomen. We verheugen ons nu al op dat heerlijke Indiase eten!