Print dit verhaaltje

Danga Bay
Joost, 4/10/2009, 10:47

Na een dagje in het zwembad van de jachthaven zijn we 's ochtends om 6.00 uur begonnen aan de oversteek via Singapore naar Maleisie. De tocht loopt door een qua scheepvaart heel druk gebied, want de zeestraat ten zuiden van Singapore verbindt de Indische Oceaan met het Verre Oosten. Meestal konden we wel aan de kant blijven varen en hadden we niet al te veel last van al die schepen, maar ergens moesten we toch de doorgaande route oversteken. De oversteek duurt met onze boot ongeveer twintig minuten en met schepen die vijf keer zo snel als ons varen is het behoorlijk lastig om te bepalen wat een goed moment is om te gaan. Gelukkig had ik mijn nieuwe gadget werkend gekregen: AIS. Dat is een systeem waarmee alle schepen inclusief richting en snelheid op de computer getoond kunnen worden. Toen er op het scherm een mooi gat verscheen zijn we gegaan. Interessant was dat het er buiten helemaal niet zo gunstig uit zag, maar al varende bleek AIS toch gelijk te hebben en gingen we mooi overal zoals gepland voor en achterlangs. Overigens is al dat elektronisch geweld niet per se noodzakelijk, want terwijl we aan het oversteken waren dobberde er ook een man in een kano die daar rustig aan het vissen was.

's Middags kwamen we aan in de jachthaven van Danga Bay in Maleisie. De reden dat we hier heen zijn gegaan is dat deze jachthaven in aanbouw is en tot dat dat gereed is hoeft er geen liggeld betaald te worden! Verder kunnen we vanaf hier makkelijk een dagje naar Singapore en het scheelt weer gedoe om met de boot in en uit Signapore te komen. De Noorderzon lag er al een paar dagen en had voor ons een plekje geregeld bij de havenmeester. Dat was mooi, want het is gratis en dus ook erg populair. In ruil daarvoor hadden wij voor hun twee trays Bintang bier uit Indonesie meegesmokkeld, want bier is in Maleisie heel erg duur.

De eerste twee dagen hier zijn erg goed bevallen. Het is ook best gezellig zo met al die boten aan de steiger. Er worden zelfs activiteiten georganiseerd door de langliggers hier. Een van de activiteiten was een bezoek aan het open huis van een moslimfamilie. De ramadan is weer afgelopen en ter gelegenheid daarvan organiseren de moslims open huizen waar iedereen langs mag komen en eten krijgt. Om een reden die ons nog steeds niet helemaal duidelijk is werden alle zeilers in de haven hier ook voor uitgenodigd. Het scheen iets te maken te hebben met de baas van de haven die een vriend was van een parlementslid die weer rijke vriendjes had. Maar goed, gratis eten, dat slaan we niet af. Uiteindelijk stonden we daar met een groepje van zes zeilers in een tuin vol moslims en hoofddoekjes. We werden hartelijk welkom geheten door de gastheer en daarna helemaal volgepropt met eten dat verrukkelijk smaakte. Siebe was weer erg populair en ze wilden hem allemaal vasthouden en zich laten fotograferen met hem. Alsof het allemaal nog niet genoeg was kregen we toen we weggingen ook nog een envelop met een klein geldbedrag. Een beetje een maf uitstapje, maar goed, zij blij, wij blij, dus geen probleem.

Vandaag zijn we naar het winkelcentrum geweest. Wat een feest was dat. Alles is hier namelijk erg modern en makkelijk, maar de prijzen zijn nog steeds op het niveau van Indonesie. Dat vermoeiende afdingen hoeft hier niet en iedereen spreekt min of meer Engels. Het eten smaakt erg goed, alhoewel het soms een beetje aan de pittige kant is. Iedereen houdt schijnbaar van eten, want overal wordt van alles bereid. Verder is de moslimcultuur hier meer aanwezig. In Indonesie zag je een enkel hoofddoekje, maar hier is het allemaal wat serieuzer. Wat ook interessant is zijn de vele winkels vol met illegale dvd's voor 80 eurocent per stuk. Geen enkel probleem hier. Wat alleen jammer is is dat we gewaarschuwd werden Siebe in de buggy goed in de gaten te houden, want er schijnen baby's gestolen te worden. Brrr....

We blijven hier nog wel eventjes liggen. Er zijn weer wat bootprobleempjes opgedoemd die opgelost moeten worden en het is hier gezellig.