Print dit verhaaltje

Cairns
Joost, 22/6/2009, 11:49

De afgelopen twee weken hebben we grotendeels in Cairns doorgebracht. De eerste indruk van de stad was niet best. Goedkope hostels, $10 steak restaurants, tourbureaus en didgeridoowinkels zo ver we maar konden kijken met daar tussendoor zwermen jonge backpackers op zoek naar de beste manier om hun moeizaam verdiende fruitplukgeld zo goed mogelijk uit te geven. Maar goed, er was in ieder geval ook een grote supermarkt wat voor zeilers weer een zeer interessante bestemming is.

Een paar dagen later zaten we binnen in de kajuit te ontbijten toen we ineens geroep hoorde buiten. Het bleek de boot Moet te zijn met Frans, Sylvia en familie, zo rechtstreeks aangekomen uit Nieuw Caledonie. Met hen hadden we in Nieuw Zeeland veel tijd doorgebracht, maar ze daarna niet meer gezien. We wisten wel dat ze naar Cairns wilden komen, maar niet wanneer. Het was geweldig om elkaar weer te ontmoeten. Hun kinderen waren flink gegroeid en zij hadden Ilse natuurlijk alleen zwanger gezien. Nu was Siebe er ineens!

Verder waren er weer een aantal bootklussen op de lijst verschenen. Ja, dat is iets dat blijkbaar nooit ophoudt. Maar gelukkig bleek er in Cairns een enorm industrieterrein te zijn met werkelijk iedere winkel die ik maar kon wensen. We hebben een zeil laten repareren, een nieuwe boom gekocht (de ook nieuwe boom uit Brisbane was na het eerste tochtje al krom), een nieuw navigatielicht voor boven in de mast (de oude was niet veel feller meer dan een kaarsje) en nog wat kleine dingetjes.

Eergisteren zijn we toch maar weer vertrokken uit Cairns. Ons visum voor Australie loopt namelijk af op 3 augustus, dus we kunnen niet te lang treuzelen. Om goed op te schieten hebben we de nacht doorgezeild. Dat was niet erg ontspannen. Het Great Barrier Reef ligt hier dicht langs de kust en de scheepvaartroute gaat er min of meer door heen. Dat betekent goed op de vuurtorens en de kaart letten, want we willen niet in het donker op een rif varen. Verder voeren er ook nog behoorlijk wat boten en waaide het stevig. Even kort slapen met de eierwekker zoals op de oceaan was er zeker niet bij. Waarschijnlijk dat we daarom de komende stukken toch maar als dagtochten gaan doen.

In de middag kwamen we aan op Lizard Island. Dit is het eiland waarvan kapitein Cook de hoogste berg heeft beklommen om een uitweg te vinden naar open zee toen hij met zijn schip de Endeavour opgesloten zat binnen het rif. Die wandeling staat voor ons nog op het programma. Leuk om zo'n historische plek de bezoeken.