Print dit verhaaltje

De Duyfken
Ilse, 26/2/2009, 11:00

De Duyfken is een klein Nederlands VOC schip. Nou, klein, wel ruim tien meter langer dan onze boot. In 1606 waren ze op zoek naar meer specerijen en dachten op Papua Nieuw Guinea aangekomen te zijn. Maar wat bleek, het was Australie! Daarmee komt uit Nederland het eerste Europese schip dat Australie op de kaart heeft gezet. Letterlijk, want ze maakten de eerste kaart van Cape York, in het noordoosten van Australie.

En nu ligt de Duyfken in Brisbane. Niet de echte maar een replica. Ook al is ie nep, het is erg indrukwekkend om zo'n schip te zien. In 1606 hadden ze nog geen stuurwiel, dat werd pas honderd jaar later uitgevonden. Ze stuurden met een rechtopstaande lange helmstok. Voor hun neus een kompas en een zandloper. Twee keer een half uur en dan was de volgende aan de beurt. Een wc hadden ze niet, wel een blokrooster onder de boegspriet dus alle viezigheid verdween meteen in zee. De replica hebben ze van Cairns naar Brisbane gezeild. Ze haalden een snelheid van 7 knopen. Verder is ze voorzien van alle moderne apparatuur zoals een radar en een motor. Maar dat al is goed verstopt. Ik ben twee keer geweest, een keer met Joost en daarna met de Duyfkenschool.

De Duyfkenschool geeft een middag in de week les aan kinderen van Nederlandse ouders. Dit is extra naast hun gewone school om met de Nederlandse taal en cultuur bezig te zijn. Elke dinsdagmiddag help ik. De niveauverschillen zijn best groot, de een spreekt het Nederlands vloeiend terwijl de ander slechts een paar woorden weet. Erg leuk om weer even juf te zijn! Siebe neem ik 'gewoon' mee. De kinderen vinden dat erg leuk en het leidt ze gelukkig niet af. Meestal slaapt hij heerlijk in de buikdrager. Aankomende dinsdag ga ik voor het eerst zonder Siebe. Joost heeft zijn uren op het werk een beetje mogen schuiven zodat hij een papamiddagje heeft. We zijn erg benieuwd hoe dat gaat!